{ "title": "Karabaş Otu Tohumu", "image": "https://www.karabasotu.gen.tr/images/karabas-otu-tohumu.jpg", "date": "22.01.2024 00:42:40", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Karabaş Otu Tohumu; kışın sonlarından, baharında sonlarına doğru ya da yazın sonundan, sonbahar sonlarına doğru ekilebilir. Karabaş otu tohumunun yılın herhangi bir zamanında ekimi yapılabilmektedir. Karabaş otu tohumunun yetiştirilmesi için toprak sıcaklığı 13-18 derece olmalıdır. Karabaş otu tohumu iyi drene edilmiş toprağın yüzey kısmını ekilmelidir. Karabaş otu tohumunun dikilirken toprağın sıcaklığı 15-20 derece olması gerekmektedir. Çimlenme için en uygun derece 15-20 derecedir. Karabaş otu tohumu 21 günden, 90 güne kadar çimlenebilir. Karabaş otu tohumunun güneş gören bir toprağa ekilmesi önemlidir. Karabaş otu tohumu, bazik topraklarda ve güneş gören topraklarda iyi yetişir. Karabaş otu tohumu kuraklığa karşı dayanıklı olan bir bitki olmasına rağmen belirli aşamalarda nemlendirilmesi gerekmektedir. Karabaş otu tohumu dikiminde gübreleme işlemi hidrojeni yüksek olan gübreler tarafından yapılmalıdır. Karabaş otu tohumu yaz döneminde sulanmalıdır. Kışın ise toprağın kuru kalmasına dikkat edilmelidir. Karabaş otu tohumu çimlenip büyüdükten sonra her yıl çiçekleri solar solmaz budanmalıdır. Nisan aylarında budama yapılabilmektedir. Karabaş otu tohumu hasadı yapılacaksa bunun sabah saatlerinde yapılması daha doğrudur.

Karabaş Otu Tohumu Faydaları Nelerdir?

Karabaş otu tohumu, hafızayı güçlendirir, damar tıkanıklığına iyi gelir. Sinirleri yatıştırır, yaraların iyileşme sürecini kısaltır, kaygı ve stresi hafifletir. Antioksidan olarak kullanılır. Sigarayı bırakmayı kolaylaştırır. Damar tıkanıklığına iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırır, kanserli hücre oluşumunu engeller, baş ağrısına iyi gelir. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Cilt hastalıklarını hafifletir, genel anlamda enfeksiyona iyi gelmektedir.

Karabaş Otu Tohumu

Karabaş otu tohumu içerisinde bulunan geraniol maddesi ile kansere karşı koruyucudur. Rosmarinik asitten dolayı da kan dolaşımını düzenler. Cineole sayesinde sedatif, antialerjik, antibakteriyel etkilere sahiptir.

Karabaş Otu Tohumu Yan Etkileri Nelerdir?

Hamile ve süt veren anneler karabaş otu tohumunu tüketmemelidir. Karabaş otu tohumunun aşırı tüketimi de mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi yan etkilere sebebiyet verebilir. Karabaş otu tohumu günde bir bardaktan fazla tüketilmemelidir. 15 gün kullandıktan sonra 15 gün ara verilmesi gerekmektedir.

Karabaş Otu Tohumu Çayı

İki çay kaşığı karabaş otu tohumunu iki yüz milimlik klorsuz suya atılır. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte iki, üç dakika demlenir. Demlendikten sonra soğuması için süzerek bekletilir. Demlenen karabaş otu tohumunu on gün, gün aşırı içilir. Daha sonra yedi gün ara verilir. On gün, gün aşırı yine içilir. Bu kür yirmi günlük olan bir kürdür. Karabaş otu tohumu çayını içtikten sonra su hariç yarım saat hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Her gün taze olarak hazırlanmalıdır. Sağlıklı günler.
" } ] }