{ "title": "Karabaş Otu Reçeli", "image": "https://www.karabasotu.gen.tr/images/karabas-otu-receli.jpg", "date": "23.01.2024 06:31:15", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Karabaş Otu Reçeli, Ballıbabagiller familyasından çok yıllıklı otsu bir bitki olan Karabaş otu, Türkiye'de alçak maki gruplarıyla beraber yetişir. Ege ve Akdeniz taraflarında reçeli yapılarak da tüketilir. Bizde bu makalede Karabaş otundan yapılan reçelin tarifini anlatacağız. Karabaş otu reçelinin yapımında, Karabaş otunun çiçeklerinden faydalanılır. Karabaş otunun, vücuda Kuvvet veren, ağrı dindirici bir özelliği vardır. Genel olarak süs bitkisi gibi kullanılan karabaş otu, Çiçekleri mavi ya da menekşe renginde olup, ezildikten sonra, ortaya pek hoş olmayan ve keskin bir kokusu çıkar.

Karabaş Otu Reçeli İçin Malzemeleri
Karabaş Otu Reçeli Nasıl Yapılır?

Doğa içinde kendi doğal ortamı halinde yetişen, doğanın en güzel renklerini sofralara taşımanın tam zamanı nisan, mayıs ve haziran aylarıdır. Toplanan karabaş otunun üzerindeki çiçekler sapından ayıklanır. Reçel yapılacak olan çiçekleri dört bardak su ile yüksek ateş üstünde önce haşlayarak, suyu süzülür.

Öbür yanda iki su bardağı haşlama suyu iki bardak normal su ile bir tencereye şekerle beraber konularak, ocak üzerinde kaynamaya bırakılır.

Bu şekerli karışım kaynama durumunda iken, diğer yandan, daha önce haşlanan karabaş otunun suyu elle iyice sıkılarak, içindeki suyu alınır, kaynamakta olan şekerli suya konulur. Kaynayan su ile karıştırma, karabaş otu reçel koyuluğunu alana değin kaynatılmaya devam edilir. Karabaş otu ile kaynamakta olan sulu, şekerli karışıma, son olarak elimizde hazır bulunan limon suyunu da ilave ederek bir taşım daha kaynaması beklenir. İstediğimiz kıvama gelen karabaş otu reçelini Ocaktan aşağı indirip, soğumaya bırakılır. Biraz ılıyınca kavanoz içine boşaltıp, yenilmeye hazır hale getiriniz. Karabaş otu reçeli artık hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }