{ "title": "Karabaş Otu Ne İşe Yarar", "image": "https://www.karabasotu.gen.tr/images/karabas-otu-ne-ise-yarar.jpg", "date": "19.01.2024 16:46:06", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karabaş otu ne işe yarar, lavanta olarak da bilinen karabaş otu, Akdeniz Bölgesi'nde yaygın şekilde yetişmektedir. Dikdörtgen ve yeşil yapraklara sahip, çiçekleri hoş kokulu ve mavi renktedir. Yüzyıllardır özellikle sinir ve ruh hastalıklarının tedavisinde alternatif olarak kullanılan karabaş otu, baş ağrısı, güneş çarpması içinde popüler bir bitkidir. 2. Dünya savaşında yaralanan askerlerin yarasını dezenfekte etmek amacıyla da kullanılan bir bitkidir. A, C vitaminleri haricinde, demir ve kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Karabaş otu ne işe yarar?

Cilt sağlığı: Cilt sağlığı için oldukça faydalı olan karabaş otu, birçok cilt sorununa karşı iyi gelir. Bu anlamda kozmetik alanda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Akne başta olmak üzere, ciltte oluşan kızarıklık ve şişlikler tedavi için kullanılabilir. Cilt kaşıntısına karşı iyi gelir. Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarında karabaş otundan yararlanmak mümkündür.

Yaraları dezenfekte edici özelliği olduğundan açık yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Ciltte oluşan kırışıklıklara karşı iyi gelir. Yaşlanma sürecini uzatır. Ciltte meydana gelen problemlerde bölgeye bir-iki damla karabaş otu yağı sürüldüğünde problemin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.

Kan sağlığı için kullanılır: Karabaş otu tomurcukları, 1 su bardağı kaynar suyun içine atılarak demlenir. Yaklaşık 1 saat kadar demlenen su kan hücre sağlığı için tüketilebilir. Karabaş otu çayı kanda oksijen taşımakla yükümlü olan hücrelerin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Karışım 2 ölçü hazırlanarak sabah kalkıldığında yarısıyla yüz yıkanabilir.

Yanık tedavisi: Yanık tedavisi için alternatif olarak karabaş otundan yararlanılabilir. Yanıktan etkilenen bölgeye 2-3 damla karabaş otu yağı sürülerek bölgeye hafif masaj yapılabilir. Aynı işlem el ve farkı bölgelerde oluşan çatlaklar içinde faydalı olur. Özellikle dudak çatlakları için uygulanabilir. Böcek sokması nedeniyle oluşan şişlik, kızarıklık ve diğer şikâyetleri gidermek için kullanılabilir. Karabaş otunun tohum ve çiçekleri direkt olarak etkilenen bölgeye sürülebilir.

Uyku problemleri: İçerisinde oldukça fazla esansiyel yağ barındıran karabaş otu, içeriği sayesinde sinir ve ruh sağlığını olumlu yönde etkiler. Gece yatmadan yastığa ya da kıyafetlere karabaş otu yağı damlatılabilir. Gece boyunca rahatlama ve sakinleşmeyi sağlar.

Saç sağlığı: Cilt için faydaları sayılmayacak kadar çok olan karabaş otunun saç için faydaları da oldukça çoktur. Saç dökülmesi başta olmak üzere pek çok saç sorununa karşı iyi gelir. Saçın sağlıklı ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. Saçta meydana gelen kepeklenmeyi önler ve bit problemine karşı kullanılabilir. Saç hastalıkları için kullanılabilen karabaş otu, kafa derisinde oluşan sorunlara karşı da kullanılabilir.

Depresyon ve stres: İçerisinde yer alan esansiyel yağların sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Etrafa yaymış olduğu hoş koku sayesinde sinir, stres ve depresyona karşı iyi gelir.

Baş ağrısı: Migren ve baş ağrısı için karabaş otunun faydalı olduğu bilinmektedir. Karabaş otu yağıyla kafa, alın ve kulak arkasına masaj yapıldığında baş ağrısı için çözüm olabilir.

Sindirim sistemi: Tomurcukları kullanılarak elde edilen çayın tüketimi sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Hazımsızlığa ve kabızlığa karşı iyi gelir. Bağırsak hareketlerini aktifleştirir. Bunların yanı sıra kilo vermeye yardımcı olur.

Kas ağrısı: Kas ağrısı günümüzde yaygın bir şekilde her yaş grubu insanda görülmektedir. Karabaş otu yağıyla sorunlu bölgeye masaj yapıldığında kas ağrılarını giderir. Aynı zamanda kas ağrısı için çay şeklinde de tüketilebilir.

Not: Henüz 15 yaş altı çocuklarda oluşan cilt problemleri için karabaş otu kullanılmamalıdır. Ergenlik çağına ulaşmamış çocukların karabaş otu tüketimi hormon bozukluklarına sebep olabilir. Özellikle erkek çocuklarda meme büyümesine yol açabileceğinden bu konuda dikkatli olunmalıdır. Hamilelik ve emzirme dönemi için güvenilirliği hakkında kesin bir bilgi bulunmadığından bu özel dönemlerde kullanılmamalıdır.
" } ] }