{ "title": "Karabaş Otu Çayı", "image": "https://www.karabasotu.gen.tr/images/karabas-otu-cayi.jpg", "date": "20.01.2024 19:07:08", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Karabaş otu çayı, nasıl hazırlandığını anlatmadan önce, karabaş otunun nerelerde yetiştiğinden bahsedelim. Karabaş otu Akdeniz bölgesine özgü bitkilerden biridir. Fransız lavantası, İspanyol lavantası olarak da bilinmektedir ve Latince adı 'Lavandula stoechas'dır.

30-100 santimetreye kadar uzayan bitki, ilkbaharın son aylarında ya da yaz aylarının başında çiçek açar. Mavi ve mor çiçekli bir bitki olan karabaş otu, ülkemizin birçok bölgesinde de yetişmektedir.

Karabaş otu çayını hazırlamak için karabaş otu bitkisinin kurutulmuşundan veya taze yapraklarından faydalanabilirsiniz. Aktarlarda kurutulmuş karabaş otu satılmaktadır. İki büyük bardak çay için 3-4 çay kaşığı kurutulmuş karabaş otunu kaynamış suya atın ve ocağın altını kapatarak demlemeye bırakın. 4 dakika kadar demlenmesini bekleyebilirsiniz. Taze bitkilerden hazırlarken demleme süresini 3-4 dakika daha uzatabilirsiniz. Demlendikten sonra 2-3 öğün yemeklerden sonra içerisine şeker veya bal ilave edilerek içilir. Böylece vücutta bulunan zararlı maddeler ve özellikle yağlar vücuttan atılmış olur.

Karabaş otu çayı faydaları nelerdir?
Karabaş otu çayı günde 2-3 fincan tüketilmelidir. Bilinçsiz ve çok fazla tüketildiği durumlarda mide bulantısı, kusma ve aşırı terleme yapabilir. Hamilelik sırasında asla tüketilmemesi gerekir. Karabaş otu çayı tüketildikten sonra aşırı terleme meydana gelmişse ılık bir duş alınmalıdır. Terleme kötü sonuçların habercisi olabilir. Bu yüzden fazla tüketilmemesi önerilmektedir.
" } ] }