{ "title": "Karabaş Otu Balı", "image": "https://www.karabasotu.gen.tr/images/karabas-otu-bali.jpg", "date": "19.01.2024 00:42:55", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Karabaş Otu Balı, Karabaş otunun çiçeklerinden üretilen bir bal türüdür. Karabaş otu ise çalıya benzer yapısıyla, alt bölümü odunsu, çok yıllı otsu bir bitkidir. Boyu yarım metreye kadar ulaşabilir. Karabaş otu Nisan ayında açmaya başlar, Mayıs ayının sonu ile haziran ayının başlarına kadar çiçeklenmeye devam eder. Bu otun çiçeğinden üretilen karabaş otu balı çok tutulan kıymetli bir baldır. Rengi genelde koyu renk olan bu balın, nisan, mayıs yağmurlarına göre elde edilen verim her yıl değişebilmektedir. Her yıl yağan yağmura göre elde edilmesi çok da kolay olmayan, bulunması ender olan bu Karabaş Otu Balının, kendine özgü bir kokusu ile beraber, çok fazla faydası olan ballardan biridir.

Karabaş Otu Balı Türkiye'de Üretimi: Karabaş otu balı, dünyada kendine haklı olarak bir yer edinmiş çok bir önemi baldır. Ülkemiz karabaş otu için oldukça uygun bir iklime sahip olduğu halde, üreticilerin bu alana çok fazla yoğunlaşmaması, büyük bir ihracat ürünümüzün daha maalesef kaybolmasına neden olmaktadır. Avrupa insanı, karabaş otu balına çok fazla önem verirken, ülkemizde bu bal türünün üretiminin çok az olması nedeniyle, bu balı maalesef Fransa ve İtalya'dan temin etmektedir.

Karabaş Otu Balı alma zamanı: Arıcılar Karabaş Otu Balını, Karabaş Otunun en verimli zamanında (Mayıs ayının sonu ve haziran ayının başı gibi) toplarlar ve bal özü yüksek, kaliteli bir bal meydana gelir. Karabaş balının, ender bulunan ballardan biri olmasının sebebi, kış ve bahar aylarında yağan yağmurların etkilenerek her sene hasadın az olması ya da her sene olamamasıdır.

Karabaş Otu Balı Özellikleri: bu bal İçerisinde, saponinler, sineoller glikozidler, bakımından çok zengin besinler ihtiva eder. Kalbi kuvvetlendirip, damarları açar, balgam söktürür, ağrı kesici özelliği vardır. Asabiyet ve sinir durumlarını düzenler. Bunlardan ayrı olarak, belirsiz baş ağrıları, damar sertliği, astım krizleri, sara nöbetleri, yüksek tansiyon ile dolaşım sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Karabaş Balının yüksek polen ihtiva etmesi nedeniyle çabuk kristalize olma özelliği bulunur. Özellikle içinde bulunan vitaminleri yitirmemesi için kriztalize olan karabaş otu balını, donmuş halde yemek daha uygun görülmektedir. Her gün sabah ve akşamları günde iki defa aç olarak iki tatlı kaşığı yenilmesi ve bunun takibinde on dakika bir şey yenilmemesi önerilir.
" } ] }